Υπ. Εξωτερικών: Δεν κινδυνεύουν οι Έλληνες στην Αίγυπτο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά τους Έλληνες της Αιγύπτου, παρά τις βίαιες ταραχές που μαστίζουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

“Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Αίγυπτο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Πρέσβη μας, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και με τους εκπροσώπους των εκεί ελληνικών κοινοτήτων και ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε, συνεχώς, την κατάσταση και πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι Έλληνες της Αιγύπτου”, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων σε περίπτωση ανάγκης, ο κ. Γεροντόπουλος απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή την στιγμή, αλλά “ασφαλώς και υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση που χρειαστεί”.

Καθησυχαστικός ήταν από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Γιάννης Σιώκας, που σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκαθάρισε πως κανένα μέλος της κοινότητας δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη χώρα.

"Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο- και τα κτίρια και οι εκκλησίες μας είναι απολύτως ασφαλείς. Είμαστε σε επαφή με τις διπλωματικές μας Αρχές, με όλη την παροικία και νομίζω ότι όλα, προς το παρόν, βαίνουν καλώς", ανέφερε, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης, υπογράμμισε πως "εμείς δεν έχουμε μάθει να φεύγουμε από την Αίγυπτο, μέχρι τώρα", και πρόσθεσε: "Οι Έλληνες ανησυχούν αλλά είναι ήρεμοι. Οι ομογενείς μας δεν έχουν μάθει να φεύγουν και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν εκφραστεί (σ.σ. οι αντίπαλες πλευρές) κατά των Ελλήνων ή των ξένων".

Σκιαγραφώντας την κατάσταση στους δρόμους του Καΐρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως "τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ δυστυχώς απέχουν από την πραγματικότητα" καθώς "υπάρχει μεν τεταμένη κατάσταση", αλλά "την προοπτική του να γίνει εμφύλιος, εμείς τη βλέπουμε μακριά".

Ο κ. Καβαλής επεσήμανε ότι "ως Έλληνες που είμαστε εδώ δεν είμαστε στόχος" και πως κανείς Αιγύπτιος "δεν έχει στραφεί εναντίον των ξένων, των χριστιανών". Σημείωσε, εξάλλου, ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα κτίριά μας, τα νοσοκομεία μας, τις εκκλησίες και τα σχολεία μας".

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, "δεν υπάρχει θέμα εκκένωσης", καθώς "δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς" και τονίζει πως η κοινότητα παρακολουθεί τα γεγονότα με ψυχραιμία και με την ελπίδα "το αίμα που χύνεται να είναι το λιγότερο δυνατό".