Ξέσπασε η “Οργή της Παρασκευής” στην Αίγυπτο

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα, μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν σήμερα χιλιάδες υποστηρικτές της σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου για να καταδικάσουν την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης.

"Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα", υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Ο απολογισμός από τις σημερινές συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 70 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Στο μεταξύ, ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι σοροί 20 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στα σημερινά επεισόδια στο Κάιρο μεταφέρθηκαν σε ένα τέμενος.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της  Μοχάμεντ Μόρσι κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το μεσημέρι της Παρασκευής, σε πολλές πόλεις της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων για "πορείες εκατομμυρίων την Παρασκευή της Οργής", μετά την προσευχή. 

Από χθες τη νύχτα, ο στρατός έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του, αναμένοντας το ξέσπασμα συγκρούσεων.

Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης και , μαζί με την αστυνομία,  έχουν λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.

 Στο Κάιρο, το Σουέζ, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις, ο στρατός έχει στήσει οδοφράγματα και φυλάκια, προκειμένου να αποτρέψει νέες συγκεντρώσεις και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. 

Ήδη, στο Βορρά αναφέρθηκαν οι πρώτοι νεκροί από τις σημερινές συγκρούσεις. Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια και έκανε χρήση δακρυγόνων στην πόλη Τάντα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις ισλαμιστών-στρατού φτάνουν τους 638, περιλαμβανομένων 590 πολιτών. 228 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνον στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι μιλούν για πάνω από 2.000 νεκρούς, κάνοντας λόγο για σφαγή.