“Πρώτα τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκρηπίδα και μετά η ΑΟΖ”

"Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία" ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση θα πρέπει να γίνει κατόπιν της ρύθμισης των ζητημάτων της υφαλοκρυπίδας και των χωρικών υδάτων.

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις επαφές με την Ελλάδα από εκεί που έμειναν από την πρωθυπουργία Παπανδρέου. Ωστόσο, φρόντισε να τονίσει ότι η Άγκυρα περιμένει από την Αθήνα να αναθεωρήσει τη στάση της.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα" σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το διεθνές δίκαιο ευνοεί τις τουρκικές αιτιάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν οι κ.κ. Νταβούτογλου και Αβραμόπουλος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με τον πρώτο μάλιστα να κάνει λόγο για δυνατότητα αύξησης του εμπορικού ισοζυγίου από 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε δέκα δισ.

Αναφορικά με την οικονομικά κρίση που πλήττει τη χώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε σεισμό, φροντίζοντας παράλληλα να υπογραμμίσει την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού στη χειμαζόμενη Ελλάδα.