Για οικονομία και ενέργεια θα μιλήσουν Σαμαράς-Ομπάμα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την προγραμματισμένη επίσκεψή του, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένο για τις 22:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Το ραντεβού με τον κ. Κέρι αποτελεί χειρονομία της αμερικανικής πλευράς με διττό στόχο: Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να ενισχυθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον Αντώνη Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ελληνική πλευρά θα περιμένει μία στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου σε κάθε ευκαιρία αναφέρεται με αρνητικά σχόλια στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Είναι άλλωστε οπαδός της κεϋνσιανής σχολής.

Αύριο Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων, ενώ την Παρασκευή, έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις.

Στο τέλος της περιοδείας του στην πόλη, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.