Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπου την Πέμπτη 8 Αυγούστου θα συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένο για τις 22:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος.

Ωστόσο, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Το ραντεβού με τον κ. Κέρι αποτελεί χειρονομία της αμερικανικής πλευράς με διττό στόχο.

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να ενισχυθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον Αντώνη Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.

Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Τζον Κέρι, πιθανότατα μετά τις 14:00 και στις 22:00 ώρα Ελλάδος με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί αμέσως στη Νέα Υόρκη και πάλι, όπου την Παρασκευή, έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις.

Στο τέλος της περιοδείας του στην πόλη, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.