Κυπριακό, Μακεδονικό, ενέργεια και κρίση στην ατζέντα Ομπάμα-Σαμαρά

H συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου, κρίνεται "σημαντική, από πλευράς ουσίας και συμβολισμού".

Αυτό τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που πρόσκεινται στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζέικομπ Λου, όπως αναφέρεται, αναμένεται να επικεντρωθεί σε όλο το φάσμα των οικονομικών θεμάτων.

Βέβαια, κρίσιμα θεωρούνται και άλλα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης, όπως: η ενέργεια, η σχεδιαζόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό για τον Οκτώβριο, οι συνομιλίες για την ονομασία της πΓΔΜ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

"Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας. Τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία", ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας το ραντεβού Ομπάμα-Σαμαρά, προσθέτοντας ότι "ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και της Συρίας".