Δε βγάζουν μονοκομματική “κυβέρνηση” οι εκλογές στα κατεχόμενα

Ρευστή παραμένει η πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή δε φαίνονται να δίνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κανένα από τα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου σε ψήφους κόμματος.

Πρώτο σε ψήφους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναδεικνύεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με 38,37%, γεγονός που υποδεικνύει μία “στροφή” προς τα αριστερά για τους Τουρκοκύπριους, με το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας να πέφτει στο 27,30%.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δίνουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μόνο 21 έδρες επί συνόλου 50 εδρών, ενώ αντίθετα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (14 έδρες) και το επίσης δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (12 έδρες) αν συνεργαστούν μπορούν να αποσπάσουν τις 26 έδρες που απαιτούνται για την οριακή πλειοψηφία. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να μην καταφέρει να συμφωνήσει με ένα από τα δύο αυτά κόμματα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Από τα άλλα κόμματα, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας αποσπά ποσοστό 7,43% και 3 έδρες, ενώ το κόμμα Ενωμένη Κύπρος συγκεντρώνει ποσοστό 3,21% και μένει εκτός κοινοβουλίου.