Είναι τρελός ο Γερμανός ;

“Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το χρέος της”.

“Το ελληνικό χρέος αποτελεί αποκλειστικά εγχώρια υπόθεση”.

“Όσοι εισήλθαν στην Ευρωζώνη, γνώριζαν για τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας”.

“Όταν ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις, τότε δανείζεσαι”.

"Αυτός, που δημιούργησε το χρέος, είναι υπεύθυνος για αυτό. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη θα κινδυνεύσει".

Είναι μερικά από τα λεγόμενα του μέλους της Μπούντεσταγκ και ειδικού επί του προϋπολογισμού στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Klaus-Peter Willsch.

Τα είπε σε debate του Economist γύρω από το αν η κρίση χρέους της χώρας μας είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος αποτελεί μειοψηφία μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης, τα λεγόμενά του, όμως, δείχνουν πολλά.

Δείχνουν ότι η αντίληψη, πως η χώρα μας δεν πρέπει να βοηθηθεί και οφείλει να αντιμετωπίσει μόνη της το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι βαθιά ριζωμένη σε συγκεκριμένη ομάδα διαμορφωτών γνώμης, στο Βερολίνο.

Δείχνουν πως – έχοντας μπροστά μας τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου – θα ακουστούν πολλά – δυσάρεστα για τα ελληνικά αυτιά - από τους υποψηφίους στα... μπαλκόνια.

Δείχνουν πως η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις και για χάιδεμα αυτιών της δικής της εκλογικής πελατείας, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιές των συνδικαλιστών.

Δείχνουν πως πρέπει να τρέξουμε με απίστευτες ταχύτητες για να μη δώσουμε άλλο δικαίωμα για διεύρυνση τέτοιων επιχειρημάτων.

Δείχνουν πως, αντί να σπεύδουμε ως γνωστοί Ελληνάρες να κατηγορούμε όλες αυτές τις απόψεις – όπως έκαναν πολλοί χθες από το κοινό -, καλύτερα είναι να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά, για να φτάσουμε στο σημείο να μη χρειαζόμαστε δανεικά μνημονίου το συντομότερο δυνατό.

Δείχνουν πως η απάντηση είναι 100% αρνητική :

Είναι τρελός ο Γερμανός ;

Με βεβαιότητα, όχι. Ούτε και χωρίς ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία τριετία.

 

Καλησπέρα σας.

 

[email protected]