Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων

Τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την πραγματοποίηση νέων συναντήσεων στο μέλλον ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από δίωρη κοινή συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι.

Ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ότι συζητήθηκαν “δύσκολα θέματα”, ότι “υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον, από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση” και πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι υπήρξε αντίδραση στις ιδέες του, σημειώνοντας ότι “η διαδικασία είναι εποικοδομητική” και “δεν πετάω στα σύννεφα”, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι καθόλου απογοητευμένος. Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι και οι δυο πλευρές επιδεικνύουν σύνεση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο κατά τη σημερινή κοινή συνάντηση όσο και στις χθεσινές χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, η σκοπιανή πλευρά δεν παρουσίασε “κανένα καινούριο στοιχείο” και οι θέσεις της “κινήθηκαν στα ίδια γνωστά πλαίσια”.

Οι επόμενες συναντήσεις τοποθετούνται χρονικά μέσα στο Μάρτιο, και πάλι στην έδρα του ΟΗΕ.