Αισιοδοξία Νίμιτς για λύση στο Σκοπιανό

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις, που είχε σήμερα με στελέχη της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, σε συνέχεια των επαφών με τον Αντώνη Σαμαρά και το Δημήτρη Αβραμόπουλο την Τετάρτη.

Ο Μάθιου Νίμιτς είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι οι ηγεσίες των δύο χωρών τον διαβεβαίωσαν πως επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, ενώ πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη προσεγγίζουν με σοβαρή και εποικοδομητική διάθεση το πρόβλημα της ονομασίας. Επίσης, ότι αναχωρεί ενθαρρυμένος για τη Νέα Υόρκη, όπου θα επιδιώξει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ιδέες του, που συζήτησε με τις δύο πλευρές, και αρκέστηκε να πει: “Με το ζήτημα της ονομασίας ασχολούμαι από το 1994 και δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για εντελώς νέες ιδέες. Τα πράγματα εξελίσσονται και θεωρώ ότι πάντοτε υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία, ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα. Παρουσίασα κάποιες ιδέες και στόχος είναι να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί τόσο τις κυβερνήσεις, όσο και τους λαούς των δύο χωρών”.

Ερωτηθείς αν μετά από σχεδόν 20 χρόνια θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς απάντησε μονολεκτικά: “Ναι”.

Ο κ. Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στα Σκόπια, αναχώρησε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να πετάξει για τη Ν. Υόρκη.
 

Παρακαλούμε περιμένετε ...