Ομπάμα: Όλοι μας θέλουμε να επιτύχει η Ελλάδα

«Ιστορικά συμβολική και καθοριστική» ηεπίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία «καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις», δήλωσε ο Τσίπρας

«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορικά συμβολική και καθοριστική» την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία «καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις». 

Από την πλευρά του, παίρνοντας τον λόγο, ο Ομπαμα χαιρέτησε τους παρευρισκομένους στα ελληνικά λέγοντας «Kalispera. Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, τη χώρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Η αρχαιοελληνική έκφραση «καλος κ’ αγαθός» χαρακτηρίζει τις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών». 

BINTEO: Όταν ο Ομπάμα είπε "Kalispera" 

O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την στήριξή του στον ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που περνάει και δήλωσε υπερήφανος για την Ελλάδα «βασική σύμμαχο και μια από τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ».  

«Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Όλοι μας θέλουμε να επιτύχει η Ελλάδα, να έχει ο λαός καλή ζωή, αυτό θα είναι προς όφελος και των ΗΠΑ και της ΕΕ» δήλωσε ο Ομπάμα. 

«Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης. Θα συνεχίσω να βοηθώ όσο μπορώ την Ελλάδα,να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους» , δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» τόνισε χαρακτηριστικά

 "Αλέξη σ' ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό"

O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις προσπάθειες της Ελλάδας στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, ευχαριστώντας μάλιστα τον Ελληνα πρωθυπουργό στον ενικό. 

«Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε γιατί είναι διεθνές το πρόβλημα» δήλωσε ο Ομπάμα.

Τι είπαν για την εκλογή Τραμπ

Μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με εμένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Τόνισε ακόμα πως οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές και δεσμεύθηκε πως θα συνεργαστεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως γνωρίζει λίγα πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αναφορικά με σχόλια που είχε κάνει πριν από λίγους μήνες για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, επεσήμανε πως είναι άλλο πράγμα τα όσα έλεγε κανείς προεκλογικά για τον Ντόναλντ Τραμπ, και άλλο αυτό που περιμένουμε να δούμε τώρα που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα μίας χώρας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «εγώ δεν έσπευσα -σε αντίθεση με ομολόγους μου στην Ευρώπη- να επαναλάβω στοιχεία της κριτικής που είχαμε ασκήσει απέναντί του προεκλογικά».

Οι δηλώσεις Τσίπρα:

Οι δηλώσεις Ομπάμα: