Eurogroup ξανά για την Ελλάδα, αφού “… το μνημόνιο είναι ζωντανός οργανισμός”

Η Ελλάδα θα είναι σήμερα βασικό αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα θα τεθούν τα μέτρα που θα πρέπει να προετοιμάσει και να προωθήσει η νέα κυβέρνηση, ο χρόνος έναρξης των επίσημων συζητήσεων για το χρέος και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «τυπική».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα έχει όλα έτοιμα, μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού βγει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στο τρίτο μνημόνιο, μετά την αξιολόγηση που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το περιθώριο ελιγμών αναφέρθηκε χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. «Το σημαντικό είναι Ελλάδα και εταίροι να εμπιστεύονται και πάλι ο ένας τον άλλο. Σε αυτή τη βάση, θα υπάρξουν περιθώρια ελιγμών όταν πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές, για παράδειγμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση των κεκτημένων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται» είπε.

«Το Μνημόνιο είναι ζωντανός οργανισμός» και άρα «οι όροι του τελούν υπό διαρκή διαπραγμάτευση» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.