Μήνυμα Αβραμόπουλου προς Αλβανία και Σκόπια

Μήνυμα προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έστειλε σε δηλώσεις του, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

“Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της συνόδου για τη χώρα μας ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η έξαρση του εθνικισμού και του λαϊκισμού σε κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Ξεκαθάρισα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Οι υποψήφιες χώρες, είτε μιλάμε για το ΝΑΤΟ είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Εκπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν και όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να εκπληρωθούν”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: “Αυτές τις δύο ημέρες συζητήσαμε κρίσιμα θέματα για τη Συμμαχία, αλλά και για τις σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή μας. Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, με τον οποίο συμφωνήσαμε να εργασθούμε από κοινού για να βάλουμε τις σχέσεις μας σε μια νέα δυναμική περίοδο σε σημαντικούς τομείς, στις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό. Σηματοδοτήθηκε έτσι μια επανεκκίνηση στις διμερείς μας σχέσεις και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον προσεχή Μάρτιο ο κ. Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα”.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε: “Τονίσαμε και αναδείξαμε το σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνει για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή. Ως προς τη Συρία, επανέλαβα τη σταθερή θέση μας ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι επιλογή και ότι πρέπει να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία, που θα δώσει την ευκαιρία στο συριακό λαό να αποφασίσει για την τύχη και το μέλλον του”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...