Δεν αποδέχονται το Μνημόνιο Κατανόησης τα Σκόπια

Ουσιαστική παραδοχή της διαφωνίας των Σκοπιανών με τα όσα αναφέρει η Ελλάδα στην πρότασή της για Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ποπόσκι, σε ερώτηση της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μαριλένας Κοππά.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό να διευκρινίσει αν τα Σκόπια αποδέχονται την ελληνική πρόταση, και στην απάντησή του ο Νίκολα Ποπόσκι τόνισε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση εξέτασε το Μνημόνιο, το οποίο όμως, όπως υποστήριξε, αντικατοπτρίζει την άποψη της Ελλάδας. Επεσήμανε ακόμα ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ των δύο χωρών καθορίζει επαρκώς το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και ότι το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας πρέπει να τηρούνται.

Εξάλλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας, κατηγόρησε τη σκοπιανή κυβέρνηση ότι “αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ονοματολογικού προβλήματος, προφανώς για δική της εσωτερική κατανάλωση” και “συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας, εμείς όμως θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”.

“Η Ελλάδα, τόνισε, “έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας και, πρόσφατα, ανέλαβε μία πρωτοβουλία με την πρόταση υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης”, η οποία “αναγνωρίστηκε προσφάτως ως η ενδεδειγμένη”, ενώ «η σκοπιανή πλευρά βρέθηκε σε δύσκολη θέση, μη συμμετέχοντας, μην απαντώντας και καθιστάμενη υπόλογη στα μάτια του διεθνούς παράγοντα”.

Σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τρίτες χώρες, υπό τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι “οι αριθμοί που δίνει η άλλη πλευρά είναι σαφώς παραπλανητικοί”, ενώ ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει χαλαρώσει την επαγρύπνησή του σχετικά με το ζήτημα.