Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε προεκλογικές υποσχέσεις

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας έως τις 12 Απριλίου σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Όπως αναφέρει το Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία θα βρεθούν σε συνεργασία με την Ευρώπη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά στήριξη από χώρες εκτός Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάλι θα σημειωθεί... θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις  - καθώς το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η 20ή Απριλίου.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα και ότι θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι «το να παραβιάζεις μονομερώς τους κανόνες είναι ένα θέμα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πράξει. Το να βοηθάς, όμως, στο να εξελιχθούν οι κανόνες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, από τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας όπου βρίσκεται, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναστείλει ορισμένες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις για να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους της, ενώ επεσήμανε πως θα βοηθούσε την Ελλάδα αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα επιδείκνυε την ίδια ευελιξία που είχε το καλοκαίρι του 2012.

Αναφερόμενος στο θέμα συγκεκριμένων χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι «υπάρχει «άδικη (unfair) κριτική ενάντια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ότι πλήρωσαν πολύ λίγα. Η δική μου κριτική είναι αντίθετη, θεωρώ ότι πλήρωσαν πάρα πολλά».

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του φόρουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόϊμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος».