Οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε από την έδρα του ΟΟΣΑ ο Τσίπρας

Μία σειρά από μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην έδρα του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι "άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά".

Όπως τόνισε, για το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλισθεί η πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργηθεί η φορολογική ασυλία.

"Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπουργείων" είπε και πρόσθεσε:

"Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση είναι αυτές που θέλει να κάνει, απλά ο ΟΟΣΑ θα τη βοηθήσει, παρέχοντας την αναγκαία τεχνική υποδομή, ενώ αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που όπως είπε εκβιάζονταν να δεχθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεκαθαρίζοντας πως το "παλιό" πρόγραμμα βασιζόταν στην εσωτερική υποτίμηση, ενώ το "νέο" πρόγραμμα στοχεύει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί στη λέξη "μεταρρύθμιση" ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο και να χτυπηθούν τα μεγάλα συμφέροντα που δημιουργούν ολιγοπώλια, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για ρήξη με τα μεγάλα αυτά συμφέροντα.

Όσο για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κλίμα "αμοιβαίας καχυποψίας" και ζήτησε να υπάρξει αμοιβαία τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας το επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν δεν υπάρξει εκταμίευση.