Guardian: Ο Βαρουφάκης πήρε διθυραμβικές κριτικές μόνο για το ντύσιμο

Χτύπημα στην πολιτική της κυβέρνησης, καταφέρνει ο Guardian σε άρθρο του, καθώς αμφισβητεί τις κινήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο των μέχρι στιγμής διπλωματικών του επαφών. 
 
«Τι έχει πετύχει ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, στη διάρκεια της μεγάλης περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτήν την εβδομάδα; Οχι πολλά. Εχει συλλέξει μερικές διθυραμβικές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται και ακούστηκε ως υπόδειγμα λογικής στις συνεντεύξεις Τύπου. Αλλά επί της ουσίας;» αναφέρει ο Guardian.

«Χθες στο Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος κάλεσε την Αθήνα να βοηθήσει τον εαυτό της. Ο Βαρουφάκης έμεινε στην περίεργη θέση να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του Σόιμπλε ότι συμφώνησαν πως διαφωνούν.

Στη Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την πίεση προς την Ελλάδα με διακοπή της πρόσβασης των τραπεζών της σε φθηνή χρηματοδότηση: τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα είναι πλέον αποδεκτά ως ενέχυρο.

Οι τράπεζες μπορεί να πάρουν ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μέσω της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας. Αλλά θα πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο για αυτό το αμφίβολο προνόμιο. 

Το μήνυμα πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ ήταν σαφές: θα παίξουμε σκληρά. Εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες εμπλοκής μας. Ο χρόνος που έχει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα τελειώνει γρήγορα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Πράγματι, το τέλος αυτού του μήνα πλησιάζει τώρα ως πραγματικό και επικίνδυνο σημείο καμπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και ζητάει ένα δάνειο-γέφυρα για μια περίοδο τριών μηνών, ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις.

 
Σε έναν κόσμο ορθολογικό, ένα ενδιάμεσο δάνειο θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Η προσπάθεια για την επίλυση του ελληνικού χάους μέσω μικροπολιτικής σε διάστημα τριών εβδομάδων είναι τρέλα. Η επέκταση της χρηματοδότησης προς την Αθήνα μέχρι το τέλος του Μαΐου δεν θα κοστίσει πολύ. 

Αλλά οι άνεμοι δεν φυσούν προς τα εκεί. Ακόμη και ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία χαρακτήρισαν νόμιμη την κίνηση της ΕΚΤ και είπαν ότι ήταν ένας τρόπος για να εξαναγκάσει μια συμφωνία. Τα μεγάλα θηρία της ευρωζώνης φαίνονται αποφασισμένα να επιβάλουν μια γρήγορη λύση, αντί να αποδεχθούν το χρονοδιάγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αισιόδοξοι θα μπορούσαν να πουν ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί το Grexit ως διαπραγματευτική τακτική. Θέλει πράγματι η Γερμανία να θεωρηθεί υπεύθυνη ότι οδήγησε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη; Μάλλον όχι. Αλλά η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρή και ασκείται, χάρη στην ΕΚΤ, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Βαρουφάκης έχει κερδίσει μερικούς συμπαθούντες στην περιοδεία του στις πρωτεύουσες. Αλλά αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένθερμους υποστηρικτές εντός της ευρωζώνης. Και αυτούς δεν τους έχει βρει ακόμα», συμπληρώνεται στο σχετικό άρθρο.