Χέρι χέρι ο Γιούνκερ, αλλά δύσκολες διαπραγματεύσεις βλέπει ο Τουσκ

Στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, πυρετός συναντήσεων με επίκεντρο το ελληνικό χρέος. Σε εξέλιξη βρίσκεται μπαράζ συναντήσεων τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ήδη ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο αποχώρησαν μαζί χέρι με χέρι για τις συνομιλίες τους, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν θερμό ασπασμό μπροστά στις κάμερες.

Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει πάντως ότι οι σημερινές συνομιλίες γίνονται σε λιγότερο αρμονικό κλίμα από ότι φαίνεται μπροστά στο φακό. "Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα" γράφει το πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Λίγο αργότερα εξεδόθη ανακοίνωση από το γραφείο του κυρίου Τουσκ, η οποία αναφέρει: 

"Ήμουν στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σήμερα στις Βρυξέλλες . Οι συνομιλίες μας ήταν ανοικτές και ειλικρινείς για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος .

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισα την ανάγκη να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στην ομάδα του ευρώ . Θα είναι δύσκολες, ενώ απαιτούν τη συνεργασία και το διάλογο, καθώς και σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα".

Συμφωνήσαμε για τη σημασία της ενότητας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με άλλες βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη .

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει (δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες) τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Δηλώσεις αναμένονται μόνον μετά τη συνάντηση Σουλτς - Τσίπρα.

Παρ' ότι αναμενόταν να γίνουν κοινές δηλώσεις Γιούνκερ - Τσίπρα, φαίνεται πως δεν έγιναν λόγω των πιέσεων του Βερολίνου. Η Γερμανία κάνει προσπάθειες (παρά τη σκληρή στάση των πρώτων ημερών) να μην απομονωθεί, ούτε να δεχτεί υπερβολικές πιέσεις από μια ενδεχόμενη αλλαγή συνολικής στάσης απέναντι στα αιτήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απουσία δηλώσεων δείχνει ότι ακόμη διατυπώνονται οι θέσεις και ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις, οπότε αποφεύγεται από όλους τους αξιωματούχους (και από την Ελλάδα) να δοθεί κάποιο στίγμα σχετικά με την πορεία που θα ακολουθηθεί. 

Λιγότερο θερμό το κλίμα ίσως για τον κ. Βαρουφάκη στη Γερμανία. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει εξίσου κρίσιμες συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ θα συναντήσει (αύριο) και τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.