Κριτική στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Τις έντονες αντιδράσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και εκπροσώπων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Η θέση μας είναι πεντακάθαρη, αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών - μελών να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας" υπογράμμισε ειδικότερα ο Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν απειλές, τριβές και προκλητικές ενέργειες που να βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

"Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν και νέες τριβές" είπε και χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό" να μειωθεί η ένταση προς όφελος όλων των πλευρών.

"Ταυτόχρονα, ελπίζουμε η διερεύνηση και ενδεχόμενη εξόρυξη και εξαγωγή φυσικών πόρων να μπορέσει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των Κυπρίων" τόνισε

"Η συζήτηση δείχνει την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση του Κυπριακού" σημείωσε ο κ.Χαν προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επιδείξει και όραμα και θάρρος στις 11 Φεβρουαρίου με την κοινή δήλωση τους, αλλά και τον Σεπτέμβριο με την απόφασή τους να επιταχύνουν τις συζητήσεις.

Επισήμανε ότι τώρα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλων.

Ο κ. Χαν διαβεβαίωσε ότι το όλο θέμα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, ενώ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης συζητάει με τις τουρκικές Αρχές. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως χώρα με σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και θα της ζητήσουμε να λογοδοτήσει γι' αυτό.

Μιλώντας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο και κατανοώ τους Κύπριους ευρωβουλευτές που διαμαρτύρονται γιατί στα χωρικά τους ύδατα έρχεται η Τουρκία και τους παρενοχλεί χωρίς να έχει το δικαίωμα. Μάλιστα αυτό ισχύει από τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα επωφεληθούν και οι δυο κοινότητες από τα πιθανά έσοδα των φυσικών πόρων.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για την παρουσία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Βίκτορ Μποστινάρου, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...