Τουρκία: Ζητά από τον ΟΗΕ πάγωμα των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η Τουρκία επιδιώκει δεύτερο γύρο αδειοδότησης ερευνών, η οποία θα τη συμπεριλαμβάνει στην πίτα, μέσω έντασης

Το "πάγωμα" των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας επιδιώκει η Άγκυρα.

Το συγκεκριμένο αίτημα φαίνεται να το έχει θέσει η Τουρκία υπόψη των Ηνωμένων Εθνών και διά του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, ως "συνταγή αποκλιμάκωσης", συνίσταται σε μια κίνηση, που θα οδηγήσει σε "ισοδύναμης αξίας" αποτέλεσμα.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία εξαγγέλλει ότι θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία επιδιώκει δεύτερο γύρο αδειοδότησης ερευνών, η οποία θα τη συμπεριλαμβάνει στην πίτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η αποκλιμάκωση της έντασης, που η ίδια προκάλεσε στην περιοχή, περνά μέσα από ένα δίλημμα που τίθεται στη Λευκωσία διά εκβιασμών, απειλών και επιχειρείται να επιβληθεί με τη στρατιωτική παρουσία: Είτε θα αρχίσει συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες.

Η κρίση θα συντηρηθεί από την Τουρκία, θα αυξάνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία με την προώθηση τετελεσμένων, στοχεύοντας πρωτίστως να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συρθεί στις επιδιώξεις της, εκτιμάται από το ρεπορτάζ, που παρουσιάζει μία Τουρκία η οποία επιδιώκει να ευνοηθεί από την συνέχιση της κρίσης, μιας και σκοπεύει, για την εκτόνωσή της, να ζητήσει ανταλλάγματα.

Παρ' όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός" συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών.

Η εφημερίδα δεν αποκλείει πιθανότητα θερμού επεισοδίου, αν η Τουρκία κρίνει ότι, για να πάρει κομμάτι από την πίτα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες χρειάζεται να αυξήσει κι άλλο την ένταση.