Με “κανόνες εμπλοκής” απαντά η Τουρκία

Με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτιλίας, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, δήλωσε ότι “οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό” και ότι αυτό θα κινηθεί με βάση τους εν λόγω κανόνες.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Μποστάνογλου υποστήριξε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους της χώρας, ενώ ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος διεμήνυσε πως “θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης”.

Ο Μποστάνογλου ανέφερε επίσης ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση”.

Οι λεγόμενοι “κανόνες εμπλοκής” είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...