Ασφάλεια, ανάπτυξη, ενέργεια στη συνάντηση Σαμαρά-Αλ Σίσι

Στο Κάιρο βρίσκεται από την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συναντάται στις 09:30 του Σαββάτου με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι και στην συνέχεια θα μετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των γεωποπολιτικών και οικονομικών σχέσεων των τριών χωρών σε μία σειρά τομείς πέραν της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός, από την Κύπρο, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο και υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία θα αποτελέσει στρατηγικό κρίκο για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο ταξίδι του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και οι σύμβουλοί του κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Κάιρο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας.

Ο αιγυπτιακός Τύπος για την τριμερή

H εφημερίδα "Al-Gomhuria", σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Σαββάτου, με τίτλο: "Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μεσόγειο" και υπότιτλο: "Συνεργασία στο φυσικό αέριο και τον τουρισμό – Συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων - Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τουρκικών βλέψεων", αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Egyptian United Nations Association, Πρέσβεως Nabil Badr, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στο πεδίο δράσης των τριών χωρών, βασιζόμενη στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η συνάντηση αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των τριών χωρών μετά τις 30 Ιουνίου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Badr διευκρίνισε ότι ο πολιτικός και οικονομικός συντονισμός μέσω της Συνόδου Κορυφής εκφράζει μια βασική συμφωνία συμφερόντων και κοινές κατευθύνσεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι οι βλέψεις της Τουρκίας ή άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και η συνέχιση του παλαιστινιακού προβλήματος λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας.

Η εφημερίδα Al-Dostour, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: "Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών πράξεων για το αέριο της Μεσογείου", αναφέρει ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, πέραν των συζητήσεων για τις περιφερειακές σχέσεις και τους τρόπους ανάπτυξής τους, θα ασχοληθεί και με τους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΜΜΕ για τη "Σύνοδο Κορυφής της Ενέργειας", η οποία πραγματοποιείται για την επίτευξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι διεθνή έντυπα και ειδησεογραφικά πρακτορεία επαίνεσαν το ρόλο του αιγυπτίου Προέδρου στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όσον αφορά τα δικαιώματα φυσικού αερίου στην περιοχή, μετά την είσοδο του Barbaros για έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η Al-Dostour αναφέρεται επίσης, στις κατηγορίες τουρκικής δημοσιογραφικής ιστοσελίδας, ότι η Κύπρος εργάζεται για την εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ειδικότερα μετά τις ειδήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο. Κάποιες πλευρές, κατά την εφημερίδα, θεωρούν ότι αυτός είναι ο σκοπός διαμεσολάβησης της Αιγύπτου μεταξύ των δύο πλευρών εννοώντας την Κύπρο και την Τουρκία.