Σαμαράς: Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις της Τουρκίας

“Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως όλο και περισσότεροι βλέπουν τη σημασία και το ρόλο της σταθερότητας και της ασφάλειας που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. "Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προσκλήσεις ούτε μπορεί να επιβραβεύονται. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει της στάση της, αναμένουμε απτά δείγματα ότι πραγματικά πιστεύει στην επανένωση της Νήσου" τόνισε/

“Η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί είναι ένας αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για αρραγή ενότητα και συναντίληψη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και επαινώντας το κλίμα ενότητας των Κυπρίων πολιτικών αρχηγών, για το οποίο σημείωσε πως αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικότητας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σαμαράς σχολίασε πως δεν μπορεί μία υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της, όπως είναι η Κύπρος, ενώ μίλησε για τη “βάναυση και παράνομη” εισβολή του 1974, για εθνοκάθαρση που συντελείται στα κατεχόμενα και τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση την παράνομη κατοχή.

Για την οικονομική κρίση στις δύο χώρες, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως αν και το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, ενώ το 2013 η Κύπρος πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, σήμερα και οι δύο χώρες αποτελούν προπύργια σταθερότητας για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

“Φανταστείτε ένα από τα δύο κράτη να μην είχε καταφέρει να μείνει στο ευρώ ή να είχε διακόψει ή τραυματίσει τις σχέσεις του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, φανταστείτε την απομόνωση και πόσο θα στοίχιζε στα εθνικά μας θέματα”, επεσήμανε, και τόνισε πως “συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών λύνονται μέσα σε μήνες” και οι δύο χώρες βγαίνουν ισχυρότερες από την κρίση.