Τουρκική πρόκληση μέσα στην ελληνική Βουλή

Εξαιρετικά προκλητικός εντός του ελληνικού κοινοβουλίου εμφανίστηκε τούρκος βουλευτής, ζητώντας το μοίρασμα των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου της Κύπρου, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές επιδιώξεις της Γείτονος, μετά από έναν μήνα προκλητικών παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της με το Barbaros και τα πολεμικά συνοδευτικά.

Η προκλητική δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Ο τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος APK,Οσμάν Μπακ, ο οποίος αρνήθηκε τις δηλώσεις περί προκλητικότητας που έκανε λίγο νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και στις δύο κοινότητες και πως θα πρέπει από κοινού ν' αποφασίσουν πως θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι του φυσικού αερίου.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσω του ΟΗΕ ώστε να μοιραστούν οι πόροι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, αποκλείοντας μονομερή δραστηριότητα στην περιοχή

Παράλληλα ο τούρκος βουλευτής επικαλέστηκε αδειοδότηση για τις σεισμολογικές έρευνες που πραγματοποιεί το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 9.

Έχοντας ήδη δυναμιτίσει το κλίμα, εν συνεχεία ο Οσμάν Μπακ τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» ζητώντας την κατάργηση της υποχρέωση χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας στους τούρκους πολίτες για την επίσκεψή τους στη χώρα μας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ Ευρ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις, τη δημιουργία προβλημάτων και το άνοιγμα ζητημάτων που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ, «που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ».

«Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουν ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».