Μιλάνο: Σύγκρουση μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της λιτότητας

Σε ενδοευρωπαϊκή σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της λιτότητας, κινδυνεύει να εξελιχθεί η σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Απασχόληση στο Μιλάνο, όπου και θα βρεθούν περί τους 20 αρχηγούς κρατών μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μπορεί η Σύνοδος να είναι αφιερωμένη στην απασχόληση ωστόσο θα υπάρξουν και συζητήσεις γύρω από τη σημερινή πολιτικοικονομική κατάσταση. Κάτι τέτοιο άλλωστε το ανέφερε ρητά ο Ματέο Ρέντσι στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε προς τους ευρωπαίους εταίρους του.

Αν και η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ο μοναδικός πρωταγωνιστής της συνέντευξης Τύπου που θα κλείσει τις εργασίες θα είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ενώπιον των δημοσιογράφων θα παρουσιαστεί τελικά το τρίο Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Αγγελα Μέρκελ.

Δύσκολη συνύπαρξη Ολάντ και Μέρκελ

Η συνύπαρξη, ωστόσο, στην ίδια σκηνή του προέδρου της Γαλλίας και της καγκελάριου της Γερμανίας φαινόταν κατά το τελευταίο διάστημα δύσκολη εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κύριος λόγος, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ζητήσει από τη Γαλλία να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από το 3% για το οποίο είχε αρχικά δεσμευθεί το Παρίσι.

Όμως, ως προς το ζήτημα αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μη βρει σύμμαχό του τον Ματέο Ρέντσι.

Ο 39χρονος πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μίας αναπτυξιακής πολιτικής και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη εντός των περιθωρίων που προβλέπει των σύμφωνο σταθερότητας. Όμως στη χώρα του τηρεί απαρεγκλίτως το όριο του 3% του ΑΕΠ ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, αν και το καταγγέλλει ως "ξεπερασμένη παράμετρο".

Ο πληθωρικός Ματέο Ρέντσι

Ο πληθωρικός ιταλός πρωθυπουργός σκοπεύει επίσης να εκμεταλλευθεί την παρουσία των περισσοτέρων ευρωπαίων εταίρων του, με την ηχηρή εξαίρεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, για να ανακοινώσει την υιοθέτηση του "Jobs Act" για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως απόδειξη της ικανότητάς του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ο Ματέο Ρέντσι διευκρίνισε χθες ότι προτίθεται να επιτύχει σήμερα, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης της Γερουσίας, την έγκριση της μεταρρύθμισης του Εργατικού Δικαίου.

Σε μία χώρα όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 44%, το νομοσχέδιο αυτό έχει ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης κυρίως μέσω της τροποποίησης του άρθρου 18 του Εργατικού Κώδικα, που προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρηστικές απολύσεις.

"Δεν υπάρχει απασχόληση χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς απασχόληση. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα", δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι χθες στους δημοσιογράφους προσθέτοντας: "Αύριο θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση".

Το Βερολίνο δίνει την έγκρισή του: "θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση Ρέντσι προχωρεί στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τον υποστηρίζουμε".

Έτσι, ο Φρανσουά Ολάντ κινδυνεύει να μείνει μόνος. Η χώρα του φαίνεται ανίκανη να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις, τελευταίο παράδειγμα για την κατάσταση αυτή αποτελεί η απεργία των πιλότων της Air France.

"Τα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων θα βρίσκονται στο μενού της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου", επιμένει γερμανική κυβερνητική πηγή με σκοπό την άμβλυνση της έντασης.