Γιατί κατέπλευσε στη Λιβύη το ελληνικό πλοίο “Έλυρος”

Του Γιώργου Λαμπίρη

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, την Τρίτη, αναφέρει ότι το ελληνικό πλοίο 'Έλυρος' της ANEK Lines, στεγάζει τις τελευταίες ημέρες τα μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου, τα οποία έχουν εξοριστεί από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης, την Τρίπολη και τη Βεγγάζη, καθώς βρίσκονται υπό την κυριαρχία ισλαμιστών και άλλων ένοπλων ομάδων.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο Έλυρος εργάζονται Έλληνες ναυτικοί - γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την πλοιοκτήτρια -, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει στο Τομπρούκ, όπου και έχει καταπλεύσει το ελληνικό πλοίο. Επικοινωνώντας με την εταιρεία και συγκεκριμένα με εκπρόσωπο της εταιρείας επικοινωνίας, η οποία εκπροσωπεί την πλοιοκτήτρια ANEK, λάβαμε την επιβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο επιβατηγό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.

Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας επικοινωνίας, Γιάννης Παύλου, "το Έλυρος βρίσκεται ναυλωμένο από την εταιρεία στη Λιβύη, για λογαριασμό της λιβυκής κυβέρνησης. Ωστόσο διαψεύδουμε το γεγονός ότι φιλοξενούνται σε αυτό Λίβυοι βουλευτές. Στην πραγματικότητα το πλοίο μισθώθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση για να φιλοξενήσει πολίτες της Λιβύης αν και εφόσον χρειαστεί".

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου όχι μόνο καταλύουν αλλά και συνεδριάζουν κανονικά στους χώρους του πλοίου. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό υπάρχει επικοινωνία των Ελλήνων μελών του πληρώματος με συγγενείς τους στη χώρα μας, αναφέροντας ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία τους.

 

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη χώρα της βόρειας Αφρικής το 'Έλυρος', η απάντηση ήταν σαφής: "Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι θα χρειαστεί να μείνει για περίπου ένα μήνα εκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή".

Πρόσφατα, και συγκεκριμένα στο τέλος Αυγούστου, η ΑΝΕΚ ενημέρωνε με ανακοίνωσή της τους επιβάτες για την αντικατάσταση του 'Έλυρος' από το 'Κρήτη ΙΙ' για το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά ή να διευκρινίζονται οι λόγοι για τους οποίους το 'Έλυρος' αποσύρεται από τη γραμμή των Χανίων, στην οποία εκτελούσε δρομολόγια.

Το λιμάνι του Τομπρούκ, φυσικό καταφύγιο

Το Τομπρούκ, όπου έχει καταπλεύσει το ελληνικό πλοίο βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε το συγκεκριμένο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πόλη καλύπτεται από μεγάλες βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές που παρέχουν ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο, ενώ το λιμάνι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ασφαλέστερα της Μεσογείου.

Σημειώνουμε ότι το λιμάνι της Λιβύης βρίσκεται σε απόσταση 160 μιλίων από την Κρήτη και 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Αιγύπτου.

Από τα νεότερα πλοία του στόλου της ΑΝΕΚ

Σε ό,τι αφορά στο 'Έλυρος', πρόκειται για ένα από τα νεότερα του στόλου της εταιρείας, καθώς εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008 στο λιμάνι της Σούδας. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2.000 επιβάτες, 110 φορτηγά οχήματα ευρωπαϊκών διαστάσεων και 55 Ι.Χ. ή 650 Ι.Χ. σε τρία μεγάλης χωρητικότητας γκαράζ.

Το μήκος του φτάνει τα 192 μέτρα και το πλάτος του τα 27, διαθέτει 850 κρεβάτια. Οι μηχανές του είναι τύπου Pielstick, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του αγγίζει τους 24 κόμβους. 

Το όνομά του πλοίου προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία πόλη των Χανίων, η οποία κατά την κλασική περίοδο από το 500 έως το 350 π.Χ αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της νοτιοδυτικής Κρήτης.