Ελληνικό φέρι μποτ καταφύγιο της Βουλής και της κυβέρνησης της Λιβύης

Σε ένα ελληνικό επιβατηγό πλοίο βρήκαν καταφύγιο τα μέλη του κοινοβουλίου της Λιβύης, εν μέσω του εμφύλιου σπαραγμού που μαίνεται στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Το πλοίο “Έλυρος” της ΑΝΕK Lines, μαζί με το πλήρωμά του, βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Τομπρούκ και λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες ως πλωτό ξενοδοχείο για τα μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου, τα οποία έχουν πρακτικά εξοριστεί από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης, την Τρίπολη και τη Βεγγάζη, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών και των συμμάχων τους.

“Είχαμε μόνο τρεις μέρες για να προετοιμάσουμε τα πάντα στο Τομπρούκ, για να βρούμε χώρους για συναντήσεις, μέρη για να μείνουμε, διαδίκτυο, τα πάντα”, δηλώνει στον Guardian ο δρ. Μουφτάχ Οτμάν, επικεφαλής της επιτροπής εκλογών του Τομπρούκ. “Αν δεν υπάρχει πλοίο, πού θα μείνεις;”, διερωτάται.

“Η διάθεση στο πλοίο είναι ζοφερή. Κυλιόμενες σκάλες που λειτουργούν μόνο για σημαντικούς φιλοξενούμενους οδηγούν πάνω από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε εστιατόρια και μπαρ με λαμπερά φώτα και σχεδόν καθόλου ανθρώπους. Παιδιά των κοινοβουλευτικών που διέφυγαν μαζί τους παίζουν στους διαδρόμους, καθώς πηγαδάκια αξιωματούχων και γυναικών συγκεντρώνονται γύρω από τα τραπέζια, όπου σερβίρονται αναψυκτικά και χυμό πορτοκαλιού από το σαστισμένο πλήρωμα με τις άψογες λευκές στολές”, περιγράφει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας, Κρις Στίβεν.

“Είναι ασυνήθιστο, ναι”, δηλώνει ένα μέλος του πληρώματος, “οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Είμαστε εδώ μία εβδομάδα, ίσως μείνουμε για μήνες, δεν ξέρουμε”.