“Ο Ομπάμα θέλει να βάλει φρένο στους Γερμανούς”

Ο Γάλλος πολιτικός, Ζωρζ Κλεμανσώ, είχε πει ότι “ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς”. Παραφράζοντας τα λόγια του Κλεμανσώ, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάριος Ευρυβιάδης, λέει ότι “η διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πολύ σοβαρό θέμα για να αφήνεται στους Γερμανούς”.

Με αυτά τα λόγια ο κύριος Ευρυβιαδης κάνει σαφές ότι οι Αμερικάνοι, μετά την επανεκλογή Ομπάμα, δύσκολα θα αφήσουν τη Γερμανία να ασκεί την πολιτική λιτότητας, που εφάρμοζε μέχρι σήμερα. “Θα ζητήσουν από τους Γερμανούς να ρίξουν λεφτά στην οικονομία και να σταματήσουν την πολιτική της λιτότητας. Η Μέρκελ δεν μπορεί να αντισταθεί - παρά το γεγονός ότι φαίνεται η Γερμανία να λειτουργεί αυτόνομα ως κράτος”, υπογραμμίζει.

Στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι σύμφωνα με τον Κύπριο διεθνολόγο να κάνει σαφές ποιος είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη. “Ο Ομπάμα θα αρχίσει να εκφράζει μία πιο ενεργητική πολιτική σε σχέση με την Ευρώπη, γιατί δε θέλει να διακινδυνεύσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και να αφήσει τους Γερμανούς να κάνουν το παιχνίδι τους”, επισημαίνει. Μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει και την Ελλάδα σύμφωνα με τον κύριο Ευρυβιάδη, καθώς θα μπουν χρήματα και στην ελληνική οικονομία. “Το γερμανικό σύστημα καταρρέει. Επιθυμία των Αμερικάνων είναι να πάνε κόντρα στη λιτότητα των Γερμανών και να αποφύγουν την παγκόσμια ύφεση - για να μπορούν να έχουν μπροστά τους υγιείς και ανοιχτές οικονομίες”, υποστηρίζει.

Σε ότι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της μεσογειακής λεκάνης, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα από αμερικανικές εταιρείες, που έχουν κάνει έρευνες στην περιοχή. “Στόχος της Αμερικής είναι να περιορίσει την ενεργειακή δύναμη της Ρωσίας. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνους να έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο”, λέει ο κύριος Ευρυβιάδης. Ο τρόπος για να το πετύχει είναι να εκτονώσει τη σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ, καθώς το Ισραήλ είναι η γέφυρα των Αμερικάνων στη Μεσόγειο. Μία εξομάλυνση σχέσεων που δεν πρόκειται ποτέ να έρθει καθώς μιλάμε πλέον για μία κρίση σχέσεων που όχι μόνο δεν είναι περιστασιακή, αλλά δομική. Μία σύγκρουση που οφείλεται σύμφωνα με τον κύριο Ευρυβιάδη, στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας. “Όλα αυτά αναγκάζουν την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί και να παίξει το δικό της ρόλο στη Μεσόγειο”, τονίζει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εποχή που η χώρα μας έκρυβε το κεφάλι στην άμμο θα τελειώσει και θα αναγκαστεί να βγει από το καβούκι της για να διεκδικήσει το κομμάτι των φυσικών πόρων που της αναλογεί.

Κι αν η Ελλάδα γύριζε το κεφάλι στις γεωπολιτικές και οικονομικές συγκυρίες και απαξιούσε να γίνει πιο εξωστρεφής και διεκδικητική, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και θα χρειαστεί να το κάνει για να μπορέσει να επιβιώσει. Σε συνδυασμό με την πολιτική των Αμερικάνων που επιθυμούν την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης στην περιοχή, το τόξο κοιτασμάτων που ξεκινάει από την Αλεξανδρέτα και καταλήγει στην Κρήτη, συγκεντρώνει ήδη πολλούς παίκτες, που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να...σκοράρουν. Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κύριο Ευρυβιάδη είναι να γίνει και η Ελλάδα ένας από αυτούς.

Γιώργος Λαμπίρης