Γεροντόπουλος: Υπάρχει σχέδιο για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Την ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία προέταξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενημερώνοντας την ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών εκεί για τους ομογενείς.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος είναι “σε καθημερινή επαφή με τον πρέσβη μας στο Κίεβο, τους δυο προξένους μας σε Οδησσό και Μαριούπολη, αλλά και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, Αλεξάνδρα Προτσένκο, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί”.

Ο κ. Γεροντόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ρεύμα αιτήσεων από τους ομογενείς μας για να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πολλών βουλευτών για το αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη σωτηρία και διαφυγή των Ελλήνων της Ουκρανίας, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, υπογράμμισε ότι “φυσικά και υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, αν χρειαστεί να απομακρύνουμε τους ομογενείς μας σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη”. Και πρόσθεσε: “Κι αυτό υπάρχει όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όπου υπάρχουν Έλληνες. Όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, είναι προσανατολισμένη στη βοήθεια που θα πρέπει να δώσουμε αν παραστεί ανάγκη”.