Ουκρανία και Τουρκία στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλει μια προσπάθεια να παρέμβει αποτελεσματικά στην Ουκρανική κρίση, «με σταθερότητα και ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας», τόνισε η Βαρώνη 'Αστον συνοψίζοντας τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Και αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει άμεσα, προσέθεσε, τότε η εναλλακτική πολιτική της θα εστιαστεί στη λήψη μέτρων («έχουμε προετοιμαστεί γι΄αυτό» σημείωσε) και στην πίεση προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, η ύπατη αξιωματούχος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε επίσης, ότι το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε προ ημερών στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση της ενότητας των χωρών-μελών της Συμμαχίας επί του θέματος) και ανέφερε σχετικά ότι η ΕΕ συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ για την Ουκρανική κρίση, εξετάζοντας τις επιπτώσεις στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, η κ. 'Αστον παρατήρησε ότι όπως η ΕΕ διαμήνυσε και στη Ρωσία, μια οικονομική συμφωνία του τύπου της ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα ωφελήσει και την ίδια.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, η ευρωπαία αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συζήτηση που έκαναν οι 28 με τον Τούρκο ομόλογό τους Μ.Τσαβούσογλου, επεσήμαναν τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία τα κοινωνικά δίκτυα και αναφέρθηκαν στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου, ενώ από πλευράς του ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις προσεχείς μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνησή του.

Ως προς το Αφγανιστάν, η κ.'Αστον υπογράμμισε την «ιστορικότητα» που φέρει η ημέρα της διεξαγωγής εκλογών, για την εμπέδωση της ελευθερίας στη χώρα αλλά και για τον ρόλο των γυναικών και σημείωσε ότι κατά τις πληροφορίες της, «τα πράγματα πάνε καλά».