Κούρκουλας: Δε θα αναγνωρίσουμε το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Παράνομο, ως αντίθετο στο ουκρανικό Σύνταγμα, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία, την ερχόμενη Κυριακή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το Συμβούλιο της ΕΕ και η ελληνική προεδρία της ΕΕ δε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά του.

Λαμβάνοντας τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του Συμβουλίου και της ελληνικής Προεδρίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι από τις πιο σοβαρές κρίσεις που έζησε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας και να βρεθεί μια ειρηνική λύση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις διαδικασίες προσάρτησης της Κριμαίας, διαμηνύοντας ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι “αυτό που γίνεται στην Κριμαία είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας”, ενώ αναγνώρισε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας είναι τραγική, και αναφέρθηκε στην αρωγή της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η χορήγηση ενός πακέτου αρωγής, υπό μορφήν δανείων, προς την Ουκρανία, ύψους 11 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι η Ευρώπη στηρίζει το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις και διευκρίνισε ότι το 1 δισ. ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν θα εκταμιευθεί μόλις υπάρξει πρόγραμμα του ΔΝΤ, και υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων, αλλά και η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, χαρακτήρισαν παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καθώς -όπως σημείωσαν- αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας, που δεν επιτρέπει δημοψήφισμα για αλλαγή συνόρων, ενώ στρέφεται κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επίσης, κάλεσαν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για αποκλιμάκωση της κρίσης. Αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.