Εκκινά η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο "τιμόνι" της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται από την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου η Ελλάδα.

Η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1981.

Σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 19 Δεκεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί αισιόδοξος αναφέροντας ότι η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της Ε.Ε. με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη.

«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μήνυμά του για το Νέο Έτος με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα.

Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος συμπεριλαμβάνει την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της Ευρωζώνης, εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και υλοποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει στις 8 Ιανουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων.

Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια - σεμινάρια.

Συνολικά, αναμένονται στην Ελλάδα 14.500 επισκέπτες.

Πολιτικές προτεραιότητες της Αθήνας θα είναι:

1. Η ανάπτυξη, με έμφαση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και η καταπολέμηση της ανεργίας.

2. Η θεσμική θωράκιση της ΟΝΕ, με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

3. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

4. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.