Μέτωπο του Νότου απέναντι στη λιτότητα επιδιώκει η κυβέρνηση

Μέτωπο του Νότου επιχειρεί να συστήσει ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στις πολιτικές της μακροχρόνιας λιτότητας που απεργάζονται Βερολίνο και ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ταξίδι-αστραπή στη Μάλτα και στη Ρώμη με επίσημη ατζέντα το μεταναστευτικό αλλά με μείζον θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων την στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα και τους κινδύνους για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Εμμέσως πλην σαφώς, το ταξίδι της Δευτέρας είναι ένα μήνυμα προς το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πρόκειται να δεχθεί επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων ειδικά τώρα που όλοι οι δείκτες βεβαιώνουν ότι οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν.

Ζητάμε από δανειστές και εταίρους να αναγνωρίσουν τα βήματα που έχουν γίνει και παράλληλα να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβολή νέων μέτρων.

Ούτε η κοινωνία τα αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα.Αν επιμείνουν θα επιμείνουμε κι εμείς ζητώντας μια έντιμη και ρεαλιστική διαπραγμάτευση.

Γεγονός είναι ότι στο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για την στάση Βερολίνου - ΔΝΤ αλλά και για τις αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού. Στο πρωθυπουργικό γραφείο φτάνουν μηνύματα απόγνωσης βουλευτών και στελεχών που ζητούν μεγαλύτερη και πλέον καθοριστική αντίσταση απέναντι στις προθέσεις και τα σχέδια της τρόικας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εισηγούνται εκλογές τώρα και με σύνθημα τον επεγκλωβισμό της χώρας από τους δανειστές. Εισηγήσεις που πολύ έχουν προβληματίσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον καθώς αποδεικνύουν ότι πληθαίνουν στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού οι λογικές της ρήξης.

Στο μεταξύ, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, σε ψυχροπολεμικό κλίμα.