Σε ψυχροπολεμικό κλίμα επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα θα συνεχισθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, καθώς λίγες μέρες πριν πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ η κυβέρνηση εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο να κληθεί να λάβει νέα οριζόντια μέτρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στα τέλη της εβδομάδος στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής αναμένονται εντός της πρώτης εβδομάδος του Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιαρθρώσεως αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), αλλά και τα μέτρα - δημοσιονομικά και διαρθρωτικά- που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017.

Καθώς η κυβέρνηση αρνείται την λήψη πρόσθετων οριζόντων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι διαπραγματεύσεις θα εστιασθούν στο πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2016, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 4,5 και 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει τα δημοσιονομικά οφέλη από την αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού, τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος (μόνον το 2014 αναμένεται αύξηση εσόδων κατά 820 εκατ. ευρώ λόγω κατάργησης φοροαπαλλαγών), τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι μέσα από τις δεξαμενές εργαζομένων που έχει επιλέξει θα επιτευχθεί ο στόχος για 4.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2013 και συνολικά 15.000 απολύσεις έως το 2014. Ακόμη, έχει ήδη καταρτίσει λίστα οργανισμών που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν μέσα στην επόμενη διετία. Στους απολυθέντες για το 2013 θα συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες, για τις οποίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πείσει την τρόικα ότι το σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΑΣ εν λειτουργία είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, προσπάθεια γίνεται για να προσδιορισθούν οι ανάγκες και να υπολογισθούν τα προβλεπόμενα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ προς τον σκοπό αυτό προωθείται σχέδιο για την ενοποίηση των εισφορών σε όλα τα ταμεία, αλλά και σχέδιο για αποτελεσματικότερη είσπραξη των οφειλών προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει συγκεντρώσει απολογιστικά στοιχεία για την πορεία του ασφαλιστικού την περίοδο 2010-2013 και έχει καταρτίσει σενάριο για τις δημοσιονομικές ανάγκες για την καταβολή συντάξεων έως το 2017.