Το μνημονιακό δείπνο και η άδεια κατσαρόλα της Χρυσής Αυγής

"Και το βράδυ να φάτε μνημόνιο, με το σόου που κάνετε δεν θα έχει τίποτα άλλο στην κατσαρόλα". 

Αυτή ήταν η λαϊκίστικη φράση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, απευθυνόμενος – δεμένος με χειροπέδες – στους δημοσιογράφους, έξω από την Ασφάλεια, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η τάξη φαίνεται ότι αποκαθίσταται. “Με καθυστέρηση”, λένε κάποιοι, “Ενεργήσαμε, όταν είχαμε στα χέρια μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία”, απαντά η άλλη πλευρά.

Η ουσία είναι ότι αν και εφόσον αποδειχθούν στη δίκη οι κατηγορίες, που προσάπτουν στους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να φροντίσουμε να μην αναπτυχθεί ξανά – σε τέτοιο βαθμό, όπως η Χρυσή Αυγή – τίποτα από τα άκρα.
Και, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι – η κυβέρνηση με τις πράξεις της και η αντιπολίτευση με τη στήριξή της - να ρίξουν το βάρος τους στην καθημερινότητα του πολίτη. Γιατί, πάνω στο έλλειμμα της διαχείρισης καθημερινών προβλημάτων των φορολογουμένων πάτησε η Χρυσή Αυγή και γιγαντώθηκε. Με περίσσιο λαϊκισμό, αλλά και κάθε είδους ενέργειες και πρακτικές – σύννομες και μη.

Γιατί, μη μου πείτε ότι το 7% και οι 18 έδρες, που έλαβε το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στις περυσινές εκλογές, και τα διψήφια ποσοστά, που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν τη δολοφονία του Φύσσα, οφείλονταν σε καθαρά ακροδεξιές ψήφους…

Σκεφτείτε πολύ απλά, που έχει μεγαλύτερη δύναμη : σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα και ανεργία. Όπου, δηλαδή, και το κόμμα Λεπέν στη Γαλλία.
Ίδια ακριβώς ρητορική και – όχι ακριβώς ίδια – δράση.

Το πράγμα, λοιπόν, είναι πολύ απλό :

Σε μια περίοδο, όπου οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται, λόγω άδικων οριζόντιων μειώσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, αυξήσεων φόρων και επιβολής νέων…

Σε μια περίοδο, όπου γίνονται και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, που φέρνουν τα πάνω-κάτω για πολλούς σε όσα γνωρίζουμε σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας…
…το βασικό ζητούμενο είναι ένα :

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Να νιώσει ασφαλής…
Να έχει δωρεάν τις βασικές παροχές σε υγεία, παιδεία, καθαριότητα…
Να βλέπει ότι οι διαρκείς θυσίες του μόνο χαμένες δεν έχουν πάει.

Έτσι, δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ασχοληθούμε με καμία Χρυσή Αυγή, και με κανένα άλλο άκρο. Γιατί, πολύ απλά, δεν θα έχουν καμία δύναμη.

Και, κανείς δεν θα μπορεί να μιλά – ακόμα και με περισσή δόση λαϊκισμού – για άδεια κατσαρόλα.

Καλημέρα σας.

[email protected]