Οριστικό τέλος εποχής για την ιστορική Ρηγίλλης

Κόβει κάθε σχέση με το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης η Νέα Δημοκρατία. Ένα κτίριο που επί 36 χρόνια φιλοξενούσε την κεντρική διοίκηση του κόμματος και το οποίο μέχρι σήμερα στέγαζε το ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης, στις αίθουσες και στα γραφεία του οποίου γράφτηκε ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας, αναμένεται να αποτελεί ολοκληρωτικά παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία.

Το συγκεκριμένο κτίριο, που ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε επιλέξει ως έδρα του κόμματός του ο ιδρυτής της ΝΔ Κων. Καραμανλής. Την άνοιξη του 1975, ο τότε γενικός διευθυντής του κόμματος Τ. Λούης, υλοποίησε την οδηγία του τότε πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ και νοικιάζει το κτίριο, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του κόμματος.

Στη Ρηγίλλης 18 στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή μεταπολεμικά και ως την πτώση της χούντας, κάτι που όμως δεν εμπόδισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην επιλογή του.

Στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού, όπου στεγαζόταν ανέκαθεν το γραφείου του εκάστοτε προέδρου του κόμματος, ελήφθησαν αποφάσεις που επηρέασαν όχι μόνο την πορεία της ΝΔ αλλά και της χώρας. Σ

Ολοι οι ηγέτες της κεντροδεξιάς θυμούνται την περίφημη «αίθουσα κήπου». Σε αυτόν τον χώρο πραγματοποιήθηκαν θυελλώδεις συνεδριάσεις.

Στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης το Δεκέμβριο του 1981 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Στην ίδια αίθουσα, το 1984, εξελέγη πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου και αργότερα, το 1993, ο Μιλτιάδης Έβερτ έναντι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, όπως και το 1996, με αντίπαλό του αυτή τη φορά τον Γιώργο Σουφλιά.

Την απόφαση να εγκαταλειφθεί αρχικά το κτίριο έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς αυτό κρίθηκε μη λειτουργικό, ενώ πλέον φαίνεται ότι θα αποδεσμευτεί τελείως από το κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία ξενοικιάζει τη Ρηγίλλης