“Μπρα ντε φερ” Σαμαρά – τρόικας για νέα μέτρα

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) στο τέλος της εβδομάδας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αν και ήδη καταγράφεται σύμπνοια απόψεων για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος το 2013, αλλά και για τα επίπεδα της ύφεσης, ωστόσο τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2016 δεν έχουν προσδιορισθεί και αποτελούν την ευαίσθητη πτυχή των διαπραγματεύσεων, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει να αποφύγει ακόμη και την παραμικρή αναφορά σε πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Χθες στην τετράωρη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ εξετάσθηκε η εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013,  η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο  νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, αλλά και ζητήματα σχετικά με την πορεία των εσόδων και των δαπανών. Κοινή εκτίμηση Κυβέρνησης και τρόικας είναι ότι θα υπάρξει εφέτος ένα "μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα", αλλά και ότι η μείωση του ΑΕΠ το 2013  θα είναι κοντά στο 3,8% και όχι στο 4,2%.

Ωστόσο χθες δεν εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός 2014 καθώς δεν είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης , αλλά και τα στοιχεία σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς  και τους φόρους υπέρ τρίτων που θα πρέπει να καταργηθούν το επόμενο έτος. Ομοίως δεν εξετάστηκαν καθόλου τα μεγέθη για το 2015 και το 2016.

Σημειώνεται πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει  προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον στις 2 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση αυτή θα μετέχει και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος παρακολουθεί στενά όλες τις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.