Συγκλίνουν τρόικα – κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στη σχεδόν τετράωρη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως με τους επικεφαλής της τρόϊκα κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) εξετάσθηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και οι προβολές για το που θα κινηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το πρωτογενές πλεόνασμα.

“Εξετάσαμε πώς θα κλείσει το 2013. Θα δούμε αναλυτικά το ζήτημα μέσα στην εβδομάδα. Θα πρέπει να καταλήξουμε προκειμένου να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό 2014”, τόνισε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως σε κάποιες εγγραφές του προϋπολογισμού υπάρχουν διαφορές, κυρίως δε στους κωδικούς εσόδων.

Για τις εκτιμήσεις της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ένα “μικρό, αλλά ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα”. Αναφορικά με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων είπε πως το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση και ειδικά εξετάσθηκε το ύψος των αναμενόμενων εσόδων, αλλά και η εισπραξιμότητα του φόρου.

“Συζητήσαμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η διαθεσιμότητα δεν συζητήθηκε καθόλου”, ανέφερε και προσέθεσε ότι εξετάσθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και ειδικά η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η οποία βρίσκεται στην τελική φάση.

Σε ερώτηση για το εάν εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός 2014, απάντησε πως για το 2014 λείπουν στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, αλλά και στοιχεία σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους φόρους υπέρ τρίτων τα οποία θα είναι διαθέσιμα το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε η συζήτηση για το 2014 να γίνει μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν εξετάστηκαν καθόλου τα μεγέθη για το 2015 και το 2016.

Σημειώνεται πως δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο αυτή θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και θα εξετασθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση, ο προϋπολογισμός 2013 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.