Τρόικα: Λουκέτο και απολύσεις σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ χωρίς αποζημιώσεις

Μπλοκάρει την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΕΑΒ η τρόικα.

Η τρόικα ειδοποίησε την κυβέρνηση ότι απορρίπτει το προταθέν σχέδιο εξυγίανσης τους εν λειτουργία. Ζητά να μπεί λουκέτο στις τρεις εταιρίες (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ).

Η ενημέρωση έγινε με επείγον mail που εστάλη το βράδυ προς τους αρμόδιους υπουργούς και σε αυτό η τρόικα ζητά να μπει άμεσα λουκέτο στις εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση.  Στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι τροϊκανοί δεν συναινούν για τη διάθεση 40 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης  των αμυντικών βιομηχανιών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε τους συντάκτες αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο - ενώ νωρίτερα σήμερα Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα.

Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση.

Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Κατά την κ. Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δε θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

"Η τρόικα, όσο δεν αντιμετωπίζεται με σθεναρή διαπραγμάτευση, θα προβάλλει νέες ανορθολογικές απαιτήσεις για οριζόντιες απολύσεις, κατάργηση ειδικοτήτων, κλείσιμο επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και τονίζει πως ο δρόμος αυτός πρέπει να ανακοπεί.

Περιμένει η Κομισιόν

Την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, εν όψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” και της ΛΑΡΚΟ αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε ότι “το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013”.