Σαμαράς: Δε θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

“Δε θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία”, δηλώνει κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας παράλληλα ότι για κάθε απόλυση στο Δημόσιο θα γίνεται μια πρόσληψη.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί φέτος θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σημειώνοντας πως η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί “το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών Μνημονίων”.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτός και σχολιάζει: “Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας στο παρελθόν, δέχονται πλέον ότι οι θυσίες του λαού μας πιάνουν τόπο. Ποιοι άραγε και γιατί προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτή την εικόνα;”.

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε ότι ήταν λανθασμένο το πρώτο μνημόνιο, αλλά προσθέτει ότι διορθώνονται τα λάθη και φέρνει ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όπως σημειώνει, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν ανάσα από τη μείωση του ΦΠΑ και σώθηκαν θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζει πως στον ένα χρόνο διακυβέρνησης υπάρχει σημαντική αλλαγή και την επόμενη χρονιά θα έλθει η ανάκαμψη. “Όποιοι δεν τα βλέπουν όλα αυτά, απλά είναι δέσμιοι του λαϊκισμού τους. Αλλά ο κόσμος δεν τους ακούει και δεν τους ακολουθεί πια”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ακόμα ότι η αύξηση της ανεργίας “φρέναρε”, υπογραμμίζοντας πως “αν δεν σταθεροποιηθεί η χώρα, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις”.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως “την ώρα που σπας κατεστημένα άλατα δεκαετιών, θα υπάρξουν και κάποιες προσωρινές αρρυθμίες” και δηλώνει: “Κάνουμε ό,τι μπορούμε οι αρρυθμίες αυτές να είναι πολύ μικρότερες και πολύ λιγότερο επώδυνες”. Απορρίπτει εξάλλου κατηγορηματικά τα περί αέναου χρέους και σημειώνει ότι πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο είχε συνολικό χρέος 299 δισ. και τώρα η καθαρή θέση - μετά την επιστροφή 16 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - είναι 305 δισ.

Προσθέτει ότι αυτά που δανειζόμαστε τώρα πηγαίνουν να σβήσουν προηγούμενο χρέος με καλύτερα επιτόκια δανεισμού από ό,τι στο παρελθόν και διερωτάται: “Δηλαδή εάν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το 'νέο δανεισμό'; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, “γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ελληνική ιδιομορφία”, αλλά σημειώνει ότι για την εξάντληση της τετραετίας “κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ”.