“Ιερός πόλεμος” για τα έκτροπα στο Χυτήριο

Σειρά αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα επεισόδια στο θέατρο Χυτήριο, όπου ομάδες φανατικών εκκλησιαστικών οργανώσεων με τη συνδρομή χρυσαυγιτών διέκοψαν την πρεμιέρα του έργου Coprus Christi.

Μάλιστα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά γιατί εμπόδισε την Αστυνομία να προσαγάγει έναν από τους διαμαρτυρόμενους που συμμετείχαν στα επεισόδια. Σύμφωνα με όσα φαίνονται σε σχετικά βίντεο ο Χρήστος Παππάς απεγκλώβισε από τα χέρια των αστυνομικών τον συλληφθέντα, την ώρα που τον ανέβαζαν στην κλούβα, βοηθώντας τον να διαφύγει.

Καταδικάζει ο υπουργός Πολιτισμού τα έκτροπα στο Χυτήριο

Την απερίφραστη καταδίκη όλων όσων έγιναν χθες έξω από το θέατρο Χυτήριο έξεφρασε σε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού κάνει λόγο για θλιβερά επεισόδια και τονίζει ότι: “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας-όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη”.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Δένδια

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του επιτίθεται κατά του Νίκου Δένδιας. Όπως αναφέρει: “Σύμφωνα με χτεσινή δικαστική απόφαση, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική, το θεατρικό έργο Corpus Christi δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα λάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα, άλλη μία παράσταση του ίδιου έργου είχε διακοπεί, έπειτα από κινητοποίηση παραθρησκευτικών οργανώσεων, και με  το επιχείρημα ότι «αν έγινε χαμός με τα σκίτσα του Μωάμεθ, δεν θα μείνουμε εδώ με σταυρωμένα χέρια».

Αντ’ αυτού, και καθώς ο κ. Δένδιας αποφάσισε χτες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά τα άλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουν χυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ω του θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και την «απελευθέρωση» συλληφθέντα στα έκτροπα”.

Έντονη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

"Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, προχωρεί με σχέδιο σε ναζιστικές παρεμβάσεις, σε αντιδημοκρατικές ενέργειες, σε συνεργασία με ό,τι πιο σκοταδιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία".

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μετά και τα τελευταία γεγονότα χθες το βράδυ στο θέατρο Χυτήριο.
"Όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής.

ΚΚΕ: Ναζιστικός θίασος

"Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής. Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό γιατί όπου κι αν εκδηλώνεται, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα θέατρα, στόχο έχει τα λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα" σημειώνει το ΚΚΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...