Νέο μνημόνιο ; Όχι ευχαριστούμε

Το Φθινόπωρο που έρχεται θα είναι ένα καυτό Φθινόπωρο και για την κυβέρνηση αλλά και για τους Έλληνες πολίτες που θα βρεθούν μπροστά σε νέο βουνό φόρων και περικοπών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να διαχειριστεί την κοινωνική εξαθλίωση ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει μια μη ελεγχόμενη κοινωνική έκρηξη και παράλληλα πασχίζει να εξασφαλίσει τα “προαπαιτούμενα” που έχουν επιβάλλει οι δανειστές, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι αν δεν ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την πολιτική σταθερότητα ούτε την κοινωνική ειρήνη. Τα περί νέου κουρέματος του χρέους και η συνεπακόλουθη επιβολή νέου μνημονίου που καλλιεργούνται στο Βερολίνο, έχουν πανικοβάλει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια κίνηση θέτει οριστικά και αμετάκλητα τη χώρα σε διεθνή ομηρία και τους κατοίκους της σε μόνιμη εξαθλίωση.

Κι όχι μόνο.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όλων των κομμάτων και όλων των τάσεων, γνωρίζει ότι με την κοινωνική συνοχή αποσαθρωμένη καμιά σταθερά πολιτική, κοινωνική, οικονομική, δε θα μπορεί να λειτουργήσει .
Αν και όλοι περιμένουν τις γερμανικές εκλογές για να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό θέμα, στην ΕΕ έχει παγιωθεί η “αντίληψη” του Βερολίνου ότι είναι προτιμότερο να χρηματοδοτείται το ελληνικό πρόβλημα, από την εφαρμογή ριζικών λύσεων με πολιτικό κόστος.

Το ανησυχητικό είναι ότι παράλληλα έχει παγιωθεί και η αντίληψη ότι το Ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε, ότι η χώρα βρίσκεται σε συνολικό αδιέξοδο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, ότι η εφαρμοσθείσα συνταγή έχει ήδη δημιουργήσει ένα βαθύ ρήγμα στην καρδιά της γηραιάς Ηπείρου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με διαμορφωμένη ήδη μια αντιφατική, εμμονική λογική στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., η συζήτηση που θα ανοίξει μοιάζει παραπλανητική. Απομένει μόνο στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του να σκεφτούν με ποια κυβέρνηση θα περάσουν στην Ελλάδα ένα νέο μνημόνιο κι αν το περάσουν κάτω από ποιες συνθήκες θα επιχειρηθεί η εφαρμογή του... αν επιχειρηθεί.