Στο “σφυρί” μόνο τα σπίτια των μπαταχτσήδων

Προστατευμένη θα συνεχίσει να είναι η πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών σύμφωνα με όσα συμφώνησαν και δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος  για το θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των δύο ανδρών στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, αλλά κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη δήλωση του τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών αλλά και όσων είναι σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης θα προστατευτεί απολύτως.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές.

"Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα" δήλωσε ο πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών.

Πρόσθεσε δε ότι "η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βενιζέλος που τονίζει ότι υπάρχουν επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

"Έχω πει κατ' επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.

Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι δύο άνδρες τα βρήκαν για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία και ολοκληρώθηκε.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.