Βενιζέλος: Η κατοικία του φτωχού είναι και θα είναι προστατευμένη

Απολύτως προστατευμένη είναι και θα συνεχίσει να είναι η πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε γραπτή δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα των πλειστηριασμών.

Ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωση του δείχνει ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο τονίζει ότι υπάρχουν επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

"Έχω πει κατ' επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.

Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι δύο άνδρες τα βρήκαν για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία και ολοκληρώθηκε.

"Νομίζω πως τελειώσαμε" ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα και ότι συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών για το οποίο θα υπάρξει δήλωση του πρωθυπουργού.

Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Νωρίτερα διέψευσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης ότι η τρόικα πιέζει για άρση του παγώματος των πλειστηριασμών ακινήτων.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια άσκηση πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε σε έκθεση των Βρυξελλών σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος, να μην επιβαρυνθούν οι πραγματικά μη έχοντες δανειολήπτες και να ασκηθεί πίεση μόνο σε όσους εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ έχουν τη δυνατότητα.

Χαρακτήρισε μάλιστα "καραμέλα" την επίκληση των πιέσεων από την τρόικα την οποία κάνει η ελληνική πλευρά κάθε πλευρά που πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση.