Ο Άσμουσεν, ο Σαμαράς και το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα

Το τρίτο, μικρότερο και με χαλαρότερους όρους δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα φαίνεται ότι φέρνει στις βαλίτσες του ο Γερμανός οικονομολόγος κ. Γεργκ Ασμουσεν που επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

Το μέλος της μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνει στην Αθήνα μια ημέρα μετά την δήλωση του Β. Σόιμπλε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, πέρα από το 2014, και ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέο πρόγραμμα.

Σκοπός του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014-2016. Μόνον για τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ εκτιμά το εν λόγω κενό στα 10,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.

Παράλληλα είναι ανοιχτό το νέο πρόγραμμα να περιλαμβάνει μια νέα μείωση επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα.

Στο θέμα παρενέβη και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος με δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν και όπως είπε, δεν είναι η μοναδική επιλογή.

Η τρόικα θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Σεπτέμβριο. "Τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος", ανέφερε ο κ. Ρεν.

"Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων", δήλωσε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat, σύμφωνα με το Reuters.

Ταυτόχρονα πληροφορίες που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει τη εγχώρια οικονομία. "Με αυτόν τρόπο θα απελευθερώνονταν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας που θα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνεται το χρέος" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι "η μόνη επιλογή εκτός από το κούρεμα είναι η μεγαλύτερη μεταβίβαση πόρων είτε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό είτε από τον προϋπολογισμό των εταίρων" της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας από το Βερολίνο αναφέρουν επίσης πως "το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα περιέχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από τα δύο πρώτα".

Ο κ. Άσμουσεν είχε στις 15:00 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά. Νωρίτερα συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο, ενώ σε λίγο θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης"

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο Γιεργκ Άσμουσεν τόνισε πως κατά τη διάρκεια αυτής δεν έγινε καμία συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και πως δε θα γίνει καμία τέτοια συζήτηση όσο θα βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και πολλά έχουν επιτευχθεί χάρη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας πως η χώρα μας θα πρέπει να μείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.