“Βεντέτα” ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Δραγασάκη

“Βεντέτα” έχουν ανοίξει τις τελευταίες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή συνέντευξη του Γιώργου Δραγασάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα, με τα δύο κόμματα να ανταλλάσσουν κατηγορίες μέσω ανακοινώσεων και non paper.

"Δεν υπάρχουν εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις. Το ζητούμενο στις συνθήκες αυτές δεν είναι ούτε η παθητική αναμονή ούτε ο μαξιμαλισμός των στόχων αλλά η χάραξη εκείνης της στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις αναγκαίες συμμαχίες, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να απαλλαγούμε τελικά από την παγίδα του χρέους και τη θηλιά της εξάρτησης", ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Δραγασάκης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι “είναι πράγματι θετικό που ο κ. Δραγασάκης ως υπεύθυνος Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται τους 'μαξιμαλισμούς των στόχων' , δηλώνει πώς δεν θα αναβιώσουν την πολιτική των ελλειμάτων και εκφράζει την αντίθεσή του με τον 'κρατικό καπιταλισμό'. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν τις απόψεις του υιοθετούν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαγωνίζονται σε υποσχέσεις, λαϊκισμό, παροχολογία, που λένε στον καθ’ ένα αυτό που θέλει να ακούσει”.

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν στον κ. Δραγασάκη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου και διεκδίκησε το 'πέρασμα' του χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ESM, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν οι εταίροι δέχονταν επαναπροσδιορισμό ορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος (ώστε να μην περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις) αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια από το μνημόνιο, μια και η χώρα έχει αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίου.

“Το επικίνδυνο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-και αυτό φαίνεται και στη συνέντευξη του κ.Δραγασάκη- επιδίδεται σε ασκήσεις προετοιμασίας για το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα”, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, εξηγώντας: “Γιατί τι άλλο είναι τα ομολόγα ειδικού σκοπού; Αλήθεια αυτά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αποδέκτες τους για την αποπληρωμή φορολογικών η ασφαλιστικών υποχρεώσεων; Αν ναι η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με την εισαγωγή ενός παραλλήλου νομίσματος. Αν όχι με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν να τα αποδεχτούν σε εθελοντική βάση οι λήπτες όταν ο Συριζα διακηρύττει ότι θα κουρέψει το χρέος; Όσο για τα μέτρα για αποθάρρυνση εισαγωγών και κατευθυνόμενες δανειοδοτήσεις των τραπεζών μάλλον σε μέτρα που ακολουθούσε η Ελλάδα στις δεκαετίες 1980 και 1990 παραπέμπουν παρά σε πολιτικές μιας χώρας της Ευρωζώνης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ “σήκωσε το γάντι” και με non paper που διένειμε σημειώνει ότι το τι είπε ή δεν είπε το ΠΑΣΟΚ καθώς και το τι έκανε ή δεν έκανε το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, το αποτύπωσε με την ετυμηγορία του στις εκλογές και θα το δείξει ακόμη πιο έντονα στις ερχόμενες.

Διευκρινίζοντας τις θέσεις του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

"1. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εξηγεί και ο Δραγασάκης στη συνέντευξη του, εκτιμά ότι στις συνθήκες που βρισκόμαστε, με τη φτώχεια να καλπάζει και με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, πρέπει να συζητήσουμε μέτρα που μπορούν να αμβλύνουν έστω την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Και στην κατεύθυνση αυτή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ως παραδείγματα ώστε να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ σε περίπτωση που η ήδη υπαρκτή κρίση ρευστότητας πάρει ακόμη πιο ακραίες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις προς τις οποίες οδηγεί η πολιτική των μνημονίων. Το ΠΑΣΟΚ τι συγκεκριμένα προτείνει ή αντιτάσσει σε αυτό τον προβληματισμό; Να περιμένουμε παθητικά κάποιο θαύμα; Ελπίζει ότι το μνημόνιο θα δώσει δουλειά στους ανέργους ή ότι πρέπει να αφήσουμε το κόσμο να πεθάνει από την πείνα όσο η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται;

2. Τι γνώμη έχει το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες και τα κριτήρια χρηματοδότησης; Και τι προτείνει σχετικώς; Να αποφασίζουν οι τράπεζες με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία τους ή την άσκηση δημοσίου ελέγχου ώστε να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αναπτυξιακά και κοινωνικά; Γενικότερα, πρέπει η κοινωνία να έχει λόγο στην άσκηση της πιστωτικής πολιτικής όπως προτείνει ο Δραγασάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

3. Αν για παράδειγμα οι τράπεζες προτιμούν να χρηματοδοτούν εισαγωγές αντί εγχώριας παραγωγής και επενδύσεων, αυτό αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και ευθύνη της πολιτείας να το αντιμετωπίσει ή αποτελεί αποκλειστική ιδιωτική υπόθεση των τραπεζών όταν μάλιστα οι τελευταίες έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ελληνικό λαό;
Γενικότερα για τις εισαγωγές, έχει κάποια ιδέα το ΠΑΣΟΚ πως θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν μέχρις ότου μπορέσει να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό πρότυπο; Αν έχει, γιατί δεν το εφάρμοσε τόσα χρόνια αλλά στήριξε την πρόσκαιρη μείωση των εισαγωγών στην εξαθλίωση του Ελληνικού λαού;".

Και το... σίριαλ συνεχίστηκε με άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, που ρωτά τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα “ομόλογα ειδικού σκοπού”:

1. θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αποδέκτες τους για την αποπληρωμή φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων;
 
Αν ναι, πρόκειται για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.
Αν όχι, τότε πώς οι λήπτες θα υποχρεωθούν να τα αποδεχθούν σε εθελοντική βάση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι θα κουρέψει το χρέος;
 
2. Θα χρησιμοποιηθούν τα ομόλογα αυτά αντί της πληρωμής μισθών και συντάξεων όπως είχε προτείνει ο κ. Γλέζος;
Αυτό οφείλουν να το πουν καθαρά στους πολίτες.
 
3. Αν πάλι πρόκειται για τις συνήθεις εκδόσεις του Δημοσίου, που θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις, τότε δημιουργείται το ερώτημα: Ποιος θα δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο και με τι επιτόκια, ειδικά όταν είναι διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ το μονομερές κούρεμα του χρέους;

“Αρκετά με το λαϊκισμό και αρκετά με τα επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Καλούμε τόσο τον κ. Δραγασάκη, όσο και τους συγγραφείς της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, να τοποθετηθούν καθαρά. Είναι τελικά υπέρ ή όχι της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη; Τα υπόλοιπα και ειδικά οι επιθέσεις απέναντί μας αποτελούν απλά το “φερετζέ” άρνησης απάντησης και γι’ αυτό μας αφήνουν αδιάφορους”, καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.