Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή θα διαλυθεί

“Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και όσοι την ακολουθούν “δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης”.

“Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γι αυτό δε ζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ζητάμε τη ριζική αλλαγή της Ευρωζώνης κι οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, εμείς θεωρούμε όλες τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών το κοινό μας σπίτι, που πρέπει να το προστατεύσουμε. Το όραμά μας για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι των λαών, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη, είναι η κοινή Ευρώπη, το κοινό σπίτι όλων των λαών”, τόνισε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται -επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: “Η Ευρώπη θα μπορέσει να ανοικοδομηθεί και να προχωρήσει μπροστά σε ένα δύσκολο πολυπολικό διεθνές περιβάλλον μόνο αν βαθύνει τη δημοκρατία της και την αλληλεγγύη της. Υπήρχε ένας έλληνας διανοητής που πριν από πολλά χρόνια έκανε κριτική στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, στην Σοβιετική Ένωση, κι έλεγε ότι ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα υπάρχει. Σήμερα μπορώ να παραφράσω αυτό το διανοητή και να πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει, θα διαλυθεί”.

Αναφερόμενος στα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω των πακέτων στήριξης, ο κ. Τσίπρας εξήγησε: “Όλα τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης αυτής της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αλλά πηγαίνουν για να ξεπληρώσουν παλιότερα δάνεια. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει συνάψει ένα δάνειο το οποίο την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, που βαραίνει ακόμα περισσότερο το χρέος της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την πραγματική της οικονομία”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομική κρίση σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις. “Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης”, υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μία αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη.

Όσο για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως και η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την Ευρώπη, αλλά και το αντίστροφο. “Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πάρα πολύ σημαντική ιστορία χιλιάδων χρόνων κι ο ελληνικός λαός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη ενάντια στην επέλαση του φασισμού στην Ευρώπη, έναν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα ενταγμένη μέσα στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια ως έναν παρία, ως μια χώρα αποικία χρέους στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη, ώστε να έχει προοπτική και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτόν τον ταραγμένο, πολυπολικό κόσμο που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με τις αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου”, σχολίασε.