Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Κολακευτικά σχόλια για τον τρόπο που ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί την πρωθυπουργία έκανε η Άνγκελα Μέρκελ πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έδειξε να γνωρίζει καλά τι γίνεται κάθε μέρα σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα.

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να μην έφερε τα “δώρα” που ανέμεναν οι πιο αισιόδοξοι στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι βέβαιον ότι η επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά την πάροδο πέντε δύσκολων ετών αρκεί για να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές, αλλά και σε όσους έπαιξαν παιχνίδια εις βάρος της χώρας.

Η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού να περπατά συζητώντας με την κ. Μέρκελ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε τον γύρο του κόσμου, σπάζοντας τον ιδιότυπο κλοιό απομόνωσης στον οποίo βρισκόταν η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών ξεκίνησαν ουσιαστικά από τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ επιβιβάστηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μόλις έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο ξεκίνησε η τετ α τετ συνομιλία και μία ώρα αργότερα συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων και των δύο πλευρών.

Επίσημο γεύμα ουσιαστικά δεν υπήρξε, απλώς βάσει της εθιμοτυπίας του Μεγάρου Μαξίμου προσφέρθηκαν σε όλους “καναπεδάκια” και αναψυκτικά.

Στις τέσσερις ακριβώς ξεκίνησαν οι δηλώσεις και αμέσως μετά, προς γενική έκπληξη, ο κ. Σαμαράς συνόδευσε την κ. Μέρκελ μέχρι το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι φιλοφρονήσεις Μέρκελ σε Σαμαρά

Σύμφωνα με το 'Έθνος", από τις συζητήσεις, όπως βεβαιώνουν παριστάμενοι υπουργοί, δεν έλειψαν και οι φιλοφρονήσεις. “Ασκείς τον σωστό τρόπο διοίκησης. Είσαι πάνω από όλα τα υπουργεία. Αυτό κάνω κι εγώ”, είπε κάποια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος στον Ελληνα πρωθυπουργό.

“Θέλω πάντα να ξέρω τι γίνεται με τις οδηγίες που δίνω. Δεν αφήνω ποτέ τα θέματα”, της απάντησε. Διάλογος ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Λίγο αργότερα δε, όταν τελείωσε και η συνάντηση των δύο με τους Ελληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες, ο κ. Σαμαράς είπε στην κ. Μέρκελ ότι θα πρέπει να έχουν συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρχει κοινός βηματισμός και να λύνονται τα θέματα εν τη γενέσει τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε απόλυτα και είπε πως σύντομα θα ξαναμιλήσουν.