Ανακούφιση στο Μαξίμου για τη Μέρκελ

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά κάνουν λόγο για ανακούφιση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις δημόσιες δηλώσεις της καγκελαρίου, αλλά και από τις συζητήσεις που είχαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Αν και η δήλωση της κ. Μέρκελ περί ελπίδας και ευχών για παραμονή της χώρας στο ευρώ βάζει αστερίσκους στη στήριξη που παρείχε, στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι από το εξάωρο της στην Αθήνα.

Το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν ιδιαίτερα φιλικό και από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η κ. Μέρκελ αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων δημοσίως, ενώ έστειλε μήνυμα στήριξης των προσπαθειών της χώρας.

Πλέον στην κυβέρνηση βλέπουν ότι διαθέτουν ένα νέο σύμμαχο στην Ευρώπη και εκφράζουν αισιοδοξία για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και των 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει λάβει η Ελλάδα από το καλοκαίρι.

Πλέον ο Αντώνης Σαμαράς στρέφει το ενδιαφέρον του σε όλες τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο για να ξεμπλοκάρει η δόση μέσα στο Νοέμβριο.

Πλέον η εκταμίευση εξαρτάται από τα διαρθρωτικά μέτρα, τις προαπαιτούμενες ενέργειες, που θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Από τις 89 διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί πολύ γρήγορα να κλείσει τις 30, οι οποίες κατά την ίδια είναι σε εκκρεμότητα.

Αμέσως μετά την αναχώρηση της κ. Μέρκελ ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο συζήτησε όλα όσα πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να περάσει όλες τις δράσεις που ανέφερε ο κ. Γιούνκερ στη συνεδρίαση του Eurogroup.