Βενιζέλος προς Σόιμπλε: “Όχι” σε νέα μέτρα

Όχι σε νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ναι σε πρόσθετα μέτρα αναπτυξιακής υποστήριξης. Τη θέση αυτή ανέπτυξε και τεκμηρίωσε, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό, φιλικό και παραγωγικό κλίμα και κατά τη συζήτηση, έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τεκμηρίωσε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αναπτυξιακής υποστήριξης και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Στο δε πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει, επειδή οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και δουλειές, κυρίως στη νέα γενιά.

Ειδικότερη αναφορά έγινε επίσης στα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας: τα υψηλά επιτόκια που εμποδίζουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και το υψηλό κόστος ενέργειας.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε επίσης στην αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και να μην δοκιμαστούν περισσότερο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται σκληρές θυσίες επί σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.

Οι δύο άνδρες που είχαν πολύ καλή συνεργασία και στο παρελθόν στο πλαίσιο του Eurogroup, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών, συζήτησαν επίσης και την προοπτική του προγράμματος προσαρμογής καθώς και η προοπτική επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.